Kamu idarelerinde genel kabul görmüş bilgi yönetimi ve uygun bilgi mimarisi modellerinin uygulanması, en uygun bilişim stratejilerinin araştırılması, tasarlanması ve uygulanmasını sağlayacak bilişim yönetişimi (COBIT benzeri) mekanizmaları oluşturulmalıdır.
Kamu idarelerinde proje yönetim kültürünün yerleştirilmesi için bilişim projelerinin, proje yönetim ilkelerine uygun olarak geliştirilmesi yasal olarak zorunlu hale getirilmelidir.
Kurumsal bilgi yönetimi için Strateji Geliştirme Birimleri
[ORTA Vade]
Strateji geliştirme birimleri, kurumsal bilgi yönetimi sisteminin sağlıklı işletilmesinden sorumlu kılınmalı ve bu birim yöneticilerine CIO (chief information officer- bilgi yönetimi başsorumlusu) işlevi yüklenmelidir.
Her idarede tek bilişim birimi olması ve üst yöneticiye bağlı olması
[ORTA Vade]
Bilişim ile ilgili birimler kurumların bünyesinde tek çatı altında toplanmalı, bu birimlerin organizasyon şemasında ana hizmet birimleriyle aynı seviyede tutularak doğrudan üst yöneticiye bağlanması sağlanmalıdır.
Bilişimde ulusal standartların oluşturulması ve kamuda bahse konu standartların uygulanmasına ilişkin süreç tasarımı
[ORTA; UZUN Vade]
Yazılım geliştirme, bilişim hizmet yönetimi ve bilgi güvenliği gibi alanlarda mümkün olduğunca ulusal standartların hazırlanması değerlendirilmeli ya da uluslararası kabul görmüş standartların (COBIT, SPICE, ITIL ve ISO 27001 gibi) kamu bilişim projelerinde ve bilişim yönetiminde uygulanması sağlanmalı; bahse konu standartlara ilişkin sertifikasyon ve denetim mekanizmaları tesis edilmelidir.
Bilişimle ilgili birimlerde sadece uluslararası geçerliliği olan sertifikalara veya geliştirilecek ulusal sertifikalara sahip personelin istihdam edilmesi ve bunlara sertifika seviyelerine bağlı ücret rejiminin uygulanması önerilmektedir.
Kamu personel alımında bilişim okuryazarlığı
[ORTA Vade]
Bilişim okuryazarlığı, kamu personel alımlarda (yabancı dil gibi) aranan özel şartlardan birisi olmalıdır.
Kamu ortak süreçleri için personeli arasında bilgi ve tecrübe paylaşım havuzu oluşturulmalıdır.
Kamu personelinin bilişim okuryazarlığının asgari standartlarının belirlenmesi ve takibi
[ORTA; UZUN Vade]
Personelin bilişim okuryazarlığı seviyesinin tanımlanacak standartlarına uygun olarak, düzenli hizmet içi eğitim programları yoluyla artırılması, kariyer meslek memurlarında ve günlük işlerinde bilişim teknolojilerini kullanan personelde bilişim okuryazarlığı sertifikasına sahip olma şartının aranması ve bu sertifikanın geçerliliğinin belirli aralıklarla takip edilmesi önerilmektedir.
Bilişim sistemlerine yönelik iç denetim ve dış denetim (Sayıştay denetimi) standartları belirlenmeli, Sayıştay’ın bilişim denetimine ilişkin yetkinlikleri artırılmalı ve kamu bilişim sistemleri düzenli olarak bağımsız dış denetime tabi tutulmalıdır.
Kamu kurumlarının bilişim birimleri arasındaki iletişim ve işbirliği güçlendirilmeli, kurumlar arası bir iletişim ağı ile bilişim birimleri, kurumsal bilişim çözümleri hakkında projeler ile bireysel ve kurumsal tecrübelerini paylaşabilmelidirler.